Fa vagy műanyag ablak?
Hírek

Fa vagy műanyag ablak?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy minden anyagnak vannak előnyei, korlátai és hátrányai. A fa ablakok leginkább természetességükkel hódítanak, de ami előny, az egyben hátrány is, általában gyorsabban használódnak el az időjárás viszontagságai közepette, mint például műanyag társaik. A felületükre a nap és az eső is romboló hatással van, így ezeket időről időre le kell festeni. Akár festőt fogad, akár Ön festi le az ablakokat, minden esetben csak tovább növeli azok költségeit és nem biztos, hogy esztétikailag is kifogástalan lesz az eredmény.

A műanyag ablakok bár tartósak és mérettartóak, nem vetemednek, és nem igényelnek gondozást, a hosszú évek során azonban ezek a nyílászárók is veszítenek szépségükből.

 

Műanyag ablakok:

A műanyag nyílászárók kapcsán az egyik legnagyobb előny minden kétséget kizáróan az alacsonyabb ár, hiszen mind az ablakokat, mind a bejárati ajtókat átlagosan 20-30 százalékkal olcsóbban be lehet szerezni a fából készült változatokhoz mérten, ami sokaknál az egyik legnyomósabb indok, ami mellettük szól. Nagy előnyük még a könnyű tisztíthatóság, amibe beletartozik az, hogy az üveg pucolása során a keretek takarítása is könnyűszerrel elvégezhető. Habár a korabeli műanyag ablakokat a napsugárzás valóban kikezdte, ma viszont már ez sem jellemző, hiszen a legolcsóbb darabok többsége is erős UV-védelemmel lett ellátva, noha ennek ellenére sem ajánlott, hogy egy lakóházra a legolcsóbbat válasszuk. A műanyag nyílászárók a szigetelés tekintetében makulátlanok – persze a mértéket itt is az ár határozza meg –, legnagyobb hátrányuk pedig az, hogy a műanyaghatás sok esetben rontja az otthonosságot, az egyszerű fehérség pedig kellemetlen, hűvös érzést kelthet a lakásban. Persze manapság már léteznek speciális mintázattal ellátott, festett műanyag nyílászárók, ám ezek ár- érték aránya már gyakran a fáéval vetekszik.

 

A fa nyílászárókról
A fa nyílászárók legnagyobb előnye, avagy a maximális egyediség és természetesség még a laikusok számára is elsőre nyilvánvaló, hiszen a fa alkalmazása olyan hatást kelt otthonunkban, amihez fogható természetességet semmi más nem képes adni. A természetes anyagok jelenléte az életünkben pedig nem jelent mást, mint a jobb közérzetet és a magasabb szintű otthonosságot. A mai fa nyílászáróknak a közhiedelemmel ellentétben már egyáltalán nem nehézkes és körülményes a takarítása, ha pedig évente lekezeljük őket a megfelelő UV védelmet adó festékkel, akkor kis túlzással egy örökös darabot kaphatunk. A fa nyílászárók legnagyobb hátránya az árban keresendő, hiszen a műanyaghoz képest gyakran sokkal drágábbak, pláne a magasabb minőségű darabok. Márpedig fa ablakokból és ajtókból nem szabad olcsó változatot választani, hiszen a silány minőségűek könnyedén vetemedhetnek, nyikoroghatnak, szorulhatnak, ezáltal egyébként kiváló szigetelőértékük csökkenhet. A jó minőségű és szárított fából – így a borovi- vagy lucfenyőből – készült ablakok esetében a hőtágulás olyan kicsi lesz, hogy deformációval nem is kell számolnunk, így az ablakok és ajtók hő- és hangszigetelő képessége egyáltalán nem romlik majd.

 

Melyik az optimális ablak?

Nyilván, ez attól is függ, hogy kinek milyen igényei vannak. Lehetnek szép és jó minőségű ablakai csak fából vagy csak műanyagból, de számolnia kell az anyagok időtartambeli és anyagból adódó korlátaival. Azaz nem mindegy, hogy 5,10,15 vagy 20 évig használja kifogástalanul a homlokzati nyílászáróit.

Az Internom által képviselt legkorszerűbb ablaktechnológia ötvözte a fa, a műanyag és az alumínium előnyös tulajdonságait, hogy olyan homlokzati nyílászárókat alkossanak, amelyek egyszerre szépek és tartósak, valamint minden felmerülő műszaki követelménynek megfelelnek. (emelt szintű hanggátlás, kimagasló hőszigetelési érték)

 

Mitől is olyan különlegesek az Internorm ablakok?

Mind a műanyag, mind a fa ablakok jobban bírják az igénybevételt és megőrzik eredeti szépségüket, ha kívül precíziós alumíniummal vannak borítva. Utóbbi azért is fontos, mert kiegyensúlyozza és csökkenti a fa páratartalom miatti mozgását (vetemedés). A megjelenés szempontjából is előnyt jelent az alumíniumborítás, hiszen gyárilag bármilyen színre festhető, valamint különböző designok szerint alakítható.

Az általunk forgalmazott Internom ablakok között talál fa/alu, műanyag és műanyag/alu modelleket. Az Internorm fa/alu ablakok hőszigetelési értéke általában valamivel jobb, ugyanakkor magasabb árkategóriát is képviselnek, mivel a fából készült ablakok még mindig az exkluzívitást jelentik az építőiparban. Ezzel szemben az Internorm műanyag/alu modellek hasonló műszaki tartalommal költséghatékony alternatívái lehetnek az Internorm fa ablakoknak.

 

KÍVÁNCSI MILYEN NYÍLÁSZÁRÓKAT KÍNÁL AZ INTERNORM? KATTINTSON
IDE!

 

INSPIRÁLÓDJON REFERENCIÁINK KÖZÜL!

 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?