Mit tegyünk az árnyékolókkal, ha jön a vihar?
Hírek

Mit tegyünk az árnyékolókkal, ha jön a vihar?

Mit tegyünk az árnyékolókkal ha jön a vihar?


A külső árnyékolástechnikai eszközök - legyen szó redőnyről, zsaluziáról, vagy szövetárnyékolókról – egytől egyig ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

A következőkben összefoglaltuk mégis mi tévők legyünk annak érdekében, hogy árnyékolóink minél tovább épségben maradjanak, hogy árnyékolóinkat minél jobban megóvjuk az időjárástól?!
Sajnos az utóbbi években egyre többször találkozunk extrém időjárási körülményekkel, mint például egy viharos szél, mely erősségtől függően akár a házunk tetejében is kárt tehet, de árnyékolástechnikai eszközeinkben – redőny, zsaluzia, raffstore – akár ki is szakíthatja a helyükről. Mikor gyerek voltam bár jóval kevesebb szélsőséges időjárási körülménnyel találkozhattunk, de arra emlékszem, hogy mikor jött a vihar le engedtünk és becsuktunk minden árnyékolót, persze abban az időben a redőny mellett a zsalugáter volt a legelterjedtebb árnyékolástechnikai megoldás. Manapság azonban már számos olyan árnyékolástechnikai megoldás látott napvilágot / nyert teret, melyek a legtöbb esetben teljesen más megoldásokat igényelnek. 

 

HÚZZUK FEL, VAGY ENGEDJÜK LE? Mit tegyünk ha jön a vihar?


Azt, hogy mi a jó döntés ebben az esetben az attól függ, hogy milyen árnyékolástechnikai rendszert került telepítésre otthonunkban, de emellett függ a felszerelési módtól, a beépítés típusától és a kiviteltől is, sőt a szélerősség mértéke is befolyásolja. 
Az árnyékolástechnikai eszközök terhelhetőségét minden esetben tesztekkel támasztják alá, melyre a Beaufort – skálát (Bft) alkalmazzuk. A számskála 0-12-ig terjed, ahol a 0 (szélcsend), a 12 (orkán). Az egyes határértékeket a külső biztonság és védelemre vonatkozó európia normában határozzák meg. Az egyes típusú árnyékolástechnikai eszközök szélellenállásra vonatkozó információi minden esetben megtalálhatóak a használati utasításban. 

De vegyük sorra az egyes típusú árnyékolókat:


Redőnyök / rolók
A külső telepítésű rolókat szeles időjárás esetén mindig célszerű teljesen leengedni. Ebben az esetben arra kell odafigyelni, hogy teljesen engedjük le úgy, hogy a fényáteresztő rések se legyenek láthatóak, hiszen csak a teljesen leeresztett redőny megfelelően ellenállni a szélnek. Bár a motoros vezérlésű redőnyök rendelkeznek feltolásgátlóval, így ez jóval nagyobb stabilitást eredményez, sőt a betörőkkel szemben is komoly akadályt képez. 

Raffestore-ok, zsaluziák
A zsaluziáknál nagyon fontos előírás, hogy erősebb szélmozgás esetén is mindig fel kell húzni teljesen. A raffestore-ok szélellenállását befolyásolja azok szélessége, illetve a vezetősínek típusa is. A gyártó minden esetben feltűnteti azt a szélerősségi fokozatot, ahol a zsaluziákat mindenképpen fel kell húzni. Ez az érték a Schlotterer termékeinél kiviteltől függően 48km/h és 90km/h között mozog. 

Textil screen-ek
A vászon árnyékolók és a textil screen-ek szélellenállása kifejezetten magasfokú. Ezek a termékek akár a 118km/h szélnek is ellen tudnak állni, de természetesen ezt nagyban befolyásolja méretük és pozíciójuk is. A gyártó ebben az esetben is megad egy értéket, aminél az árnyékolókat minden mindenképp fel kell húzni.

 

De mi történik abban az esetben ha éppen nem tartózkodunk otthonunkban?

Motorvezérélésű árnyékoló választása esetén lehetőség van egy ún. szélőr felszerelésére is. Ez a szerkezet automatikusan figyeli az időjárást, és amennyiben erősödik a szél felhúzza az árnyékolókat. Így Ön akkor is nyugodt lehet ha éppen nem tartózkodik otthon, amikor jön a vihar.

 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?