ŐSZI KISOKOS - árnyékolók tisztítása
Hírek

ŐSZI KISOKOS - árnyékolók tisztítása

ŐSZI KISOKOS – MINDEN, AMIT TUDNI KELL A REDŐNY ÉS SZÚNYOGHÁLÓ TISZTÍTÁSRÓL 

 

Hogyan tudjuk egy termék életét meghosszabbítani?

Azért, hogy az árnyékolók (redőny, zsaluzia stb.) hosszú élettartamúak és sokáig működőképesek legyenek évente 1-2 alkalommal meg kell őket tisztítani. Az árnyékolók álltalában azért koszolódnak be gyorsan, mert védtelenek az időjárás viszontagságaival szemben. Az enyhe szennyeződéseket az eső gyorsan lemossa, de a mélyebb koszt nekünk magunknak kell altávolítani. Sokan talán nincsenek tisztában azzal, hogy otthonunk nagytakarítási listájához teljesen nyugodtan fel lehet írni az árnyéklókat (redőny, zsaluzia, szövetárnyékoló, rovarháló stb.), hiszen éppen úgy, ahogy a többi eszköz, vagy berendezési tárgy ezek is elkerülhetetlenül koszolódnak.

A redőnyök, zsaluziák és egyéb külső árnyékolók tisztítása, karbantartása során azonban van számos dolog, amire oda kell figyelni. Mindjárt elsőként itt van a tisztításhoz használt tisztítószer, mely jelentősen befolyásolhatja az árnyékolók épségét. Például az alkohol tartalmú szerek és bármilyen oldószerek használata jelentősen csökkentheti a termékek élettartamát, sőt akár kárt is tehet azokban, ezért egyenesen tilos! Természetesen léteznek a piacon kifejezetten az adott árnyékoló típushoz való tisztítószerek is, de sokan nem is gondolnák, hogy az egyszerűbb megoldások épp olyan hasznosak lehetnek: ilyen például a langyos víz és a puha tisztításra alkalmas törlőkendő. Időnként a lefutó síneket is át kell nézni, hiszen az őszi időszakban a keskeny részekben is nagyon könnyen fel tudnak halmozódni a kisebb szennyeződések, az elhullott nagyobb bogarak, vagy akár a kisebb gyerekjátékok is. Ezeket minél hamarabb el kell távolítani, hiszen jelenlétük károsodást okozhat, akár a redőny működtetésében akár annak alkatrészeiben is. Ezeknek a síneknek a tisztítását nagyon óvatosan kell elvégezni, melyhez egy kisebb kefe vagy ecset lehet a legjobb választás, persze kellő odafigyeléssel egy porszívó is hatékony segítség lehet. 

A következőkben szeretnénk egy rövid, de annál hasznosabb útmutatással szolgálni az árnyékolók tisztításához és ápolásához:

 

FONTOS: elektromos vezérlésű árnyékolók tisztításának megkezdése előtt kapcsolja ki a vezérlésst!

1. Lépés: Készítse elő a tisztítószert, ahogy már korábban említettük sok esetben elég a langyos víz és törlőkendő. Illetve kifejezetten a termékhez ajánlott tisztítószer. Ne használkon dörzsölő eszközöket, illetve olyan oldószereket, mint az alkohol vagy a benzin. Ne használjon magasnyomású mosót sem, mert a nyomás és a hő hatása kárt tehet a lamellákban.

 

2. Lépés: Elsőként az oldalsó vezetősíneket tisztítsa meg. Óvatosan mossa át őket nedves kendővel, hogy a port és a lerakódásokat eltávolítsa. Fontos az óvatosság, hogy ne okozzon az alkatrészeknél sérülést.

 

3. Lépés: Engedje le a redőnyöket, majd elsőként távolítsa el a durvább szennyeződéseket puha kefével, majd a lamellákat egy mikroszálas kendővel. Ami nagyon fontos, hogy ne vigyünk túl nagy erőt a tisztításba, mert megsérülhet a redőny. Tipp: Az ablakpárkányt takarja le valamivel, hogy felszívja a lecsöpögő vizet. 

 

4. Lépés: A tisztítási folyamatot a belső oldalon is meg kell ismételni, majd ezt követően hagyni kell a redőnyt leengedve megszáradni.

 

Ezek az egyszerű ápolási és karbantartási javaslatok segítségével garantáltan hosszú ideig évezheti redőnyei nyújtotta előnyöket. 

 

Szintén egy sarkalatos pont a rovarháló tisztítása, hiszen ezeken a termékeken is jelentősen fel tud halmozódni a por. A nem megfelelő eszközzel való tisztítás, karbantartás könnyen sérülést okozhat, melyre nem érvényes a garancia! Amennyiben komolyabb mennyiségű szennyeződés rakódott le, akkor elsőként célszerű egy puhább kefével vagy ecsettel megpróbálni eltávolítani a szennyeződést, de természetesen a szúnyoghálónál is épp úgy figyelni kell arra, hogy milyen tisztítószert használunk. Ebben az esetben sem ajánlott az alkoholtartalmú vegyszer, vagy az egyéb más oldószer használata. 

 

 

 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?